რ ა ქ ი ტ ი

რა არის რაქიტი?

რაქიტი ბავშვთა დაავადებაა, რომელიც ორგანიზმში D ვიტამინის ნაკლებობითაა გამოწვეული. მიუხედავად იმისა, რომ საქართველო მზიანი, ხილითა და ბოსტნეულით მდიდარი ქვეყანაა და თითქოს მოსახლეობა D ვიტამინის ნაკლებობას არ უნდა განიცდიდეს, მაგრამ რაქიტი მაინც ფართოდაა გავრცელებული.

რატომ არის საჭირო ბავშვისთვის D ვიტამინი?

D ვიტამინი აძლიერებს ნაწლავებიდან კალციუმის შეწოვას სისხლსა და შემდეგ ძვლებში. ძვლისათვის კალციუმი ისეთივე საშენი მასალაა, როგორც აგური სახლისათვის. ამიტომ არის საჭირო D ვიტამინითა და კალციუმით მდიდარი საკვების მიღება.

რა იწვევს ვიტამინის ნაკლებობას?

    არასწორი კვება;
    მზის სხივების ნაკლებობა, რადგანაც მზის სხივები ხელს უწყობს ბავშვის კანში D ვიტამინის წარმოქმნას;
    კუჭ-ნაწლავის აშლილობით მიმდინარე დაავადებები, რომლის დროსაც აღინიშნება ნაწლავიდან კალციუმის შეწოვის დარღვევა.
ვინ ავადდება ყველაზე ხშირად რაქიტით?
    დღენაკლული ბავშვები;
    ხელოვნურ კვებაზე მყოფი ბავშვები;
    ძუძუზე მყოფი ბავშვები, რომელთა დედები არ იკვებებიან ვიტამინებით, ცილებით და ცხიმებით მდიდარი საკვებით და ხანგრძლივად არ იმყოფებიან სუფთა ჰაერზე;
    ბავშვები, რომლებიც იზრდებიან აკვანში, რადგან აკვანში ბავშვის უმოძრაო და უჰაერო მდგომარეობა ხელს უწყობს ძვლებში რაქიტული ცვლილებების განვითარებას.
რა ნიშნები ახასიათებს რაქიტს?

    ადრეული ნიშნებია:
    ჭირვეულობა, ფრთხილი ძილი, კრთომა ძილში;
    უმადობა;
    ოფლიანობა, რომლის შედეგია ე.წ. "კეფის სიქაჩლე";
    თუ ბავშვს ამ ეტაპზე არ ჩაუტარდა მკურნალობა, ვითარდება
    რაქიტის უფრო რთული ფორმა, რომლის დამახასიათებელი ნიშნებია:
    დიდი კვადრატული თავი, წინ წამოწეული შუბლის ბორცვებით;
    დიდი, ბაყაყისებური მუცელი;
    კბილების დაგვიანებით ამოსვლა;
    გულმკერდის წინა ზედაპირზე ნეკნთა ბოლოების შემსხვილება (რაქიტული კრიალოსანი);
    სხივ-მაჯის სახსრის შემსხვილება (რაქიტული სამაჯური);
    ხოხვისა და სიარულის დაგვიანება;
    წვივის ძვლების ფორმის შეცვლა X–ისა და 0-სებურად (სურ.1);
    იხვისებური სიარული.

როგორ დავიცვათ ბავშვი რაქიტისაგან?

სწორი მოვლით:
    ბავშვი ჩვილობიდანვე, თანდათანობით, 5-10 წუთით, მივაჩვიოთ სუფთა ჰაერზე ყოფნასა და ძილს;
    ბავშვი არ უნდა გავზრდოთ აკვანში, გაუნიავებელ ოთახში;
    უნდა ჩავაცვათ თავისუფლად, არ ჩავფუთნოთ;
    გაზაფხულის ან ზაფხულის თბილ, მზიან ამინდში (თუ ძლიერ არ ცხელა) ბავშვი ტრუსით და თავზე ქუდით დღის უმეტეს ნაწილს, შუადღის გარდა, უნდა ატარებდეს მზეზე;
    ასევე, ზამთარშიც, განსაკუთრებით კარგ ამინდში, სათანადოდ ჩაცმული ბავშვი ხშირად უნდა იმყოფებოდეს გარეთ.
სწორი კვებით:
მეძუძური დედა უნდა იკვებებოდეს ცილებითა და ვიტამინებით მდიდარი, კალორიული საკვებით;

ხელოვნურ კვებაზე მყოფი ბავშვები უნდა იკვებებოდნენ ადაპტირებული (დედის რძის შემადგენლობასთან მიახლოებული, ვიტამინებით გამდიდრებული) ნარევებით ან მაწვნით.

მეძუძური დედები და 1 წელს გადაცილებული ბავშვები უნდა იკვებებოდნენ შემდეგი საკვები პროდუქტებით:

    რძით,
    ხაჭოთი,
    მაწვნით,
    ყველით,
    კვერცხით,
    საქონლის და ქათმის ხორცით, თევზით,
    ხილით (ვაშლით, ალუჩით, ალუბლით, კივით, ატმით, გარგარით, კენკროვნებით),
    ბოსტნეულით (კარტოფილით, კომბოსტოთი, გოგრით, სტაფილოთი, ჭარხლით, მწვანილით).

როგორ უნდა ვკვებოთ ბავშვი ჯანსაღი რომ გაიზარდოს ?

ძუძუთი კვების შემთხვევაში:

თუ ბავშვის წონა შეესაბამება ასაკობრივ ნორმებს (აუცილებელია წონის კონტროლი პედიატრის ზედამხედველობის ქვეშ), 4-6 თვემდე იგი უნდა იკვებებოდეს მხოლოდ დედის რძით;

4 თვიდან საკვებ რაციონს უნდა დავუმატოთ ხილის: ვაშლის, ალუბლის, ბროწეულის, აგრეთვე კენკროვნების (მოცხარის, ჟოლოს) წვენი;

4,5 თვიდან უნდა მივცეთ გახეხილი ცოცხალი ხილი: ვაშლი, ატამი, გარგარი;

4,5 - 5,5 თვიდან - ბოსტნეულის ფაფა მომზადებული კარტოფილის, სტაფილოს, კომბოსტოს, ჭარხლის, ხახვისა და მწვანილისაგან.

6 თვიდან ბურღულეულის - წიწიბურას, ბრინჯის, სიმინდის, შვრიის ფაფები უნდა მივცეთ მონაცვლეობით (ფაფას შეიძლება დაემატოს 1 ჩაის კოვზი კარაქი);

6,5 თვიდან - ხაჭო (კვირაში 2-3-ჯერ);

7 თვიდან - მაგრად მოხარშული ნახევარი კვერცხის გული დღეგამოშვებით (ვიწყებთ კვერცხის გულის მერვედი ნაწილით და თანდათან ვზრდით), მაწონი, ქათმის თეთრი ხორცი და ღვიძლი (კვირაში 1-ხელ);

8 თვიდან ბავშვს ეძლევა ძვლის ნახარშზე დამზადებული სუფი (კვირაში 1-2 ჯერ), საქონლის მოხარშული, გატარებული ხორცი.

9 თვიდან ვაძლევთ საქონლის გატარებული ხორცით მომზადებულ გუფთას, მოხარშულ თევზს კვირაში 1-2-ჯერ, ნამცხვარს ("პეჩენიას")

ძუძუთ კვებაზე მყოფი 1 წლამდე ასაკის ბავშვების კვების სქემა

პროდუქტის დასახელება და დღიური რაოდენობა
ასაკი თვეების მიხედვით
0-3
4
5
6
7
8
9
10-12
ხილის წვენი, მლ-ობით
-
5-30
40-50
50-60
60
70
80
90-100
ხილის პიურე, გრ-ობით
-
5-30
40-50
50-60
60
70
80
90-100
ხაჭო, გრ-ობით.
-
-
-
10-30
40
40
40
50
კვერცხის გული, ც-ობით
-
-
-
-
0,25
0,50
0,50
0,50
ბოსტნეულის პიურე, გრ-ობით
-
-
10-100
150
150
170
180
200
ფაფები, გრ-ობით
-
-
-
50-100
150
150
180
200
ხორცი, გრ-ობით
-
-
-
-
-
5-30
50
60-70
მაწონი ან რძე, მლ-ობით
-
-
-
-
-
200
200
400-600
პური (ხორბლის), გრ-ობით
-
-
-
-
-
5
5
10
ორცხობილა, პეჩენია, გრ-ობით
-
-
-
-
3-5
5
5
10-15
ზეთი (მზესუმზირის, სიმინდის), გრ-ობით
-
-
1-3
3
3
5
5
6
კარაქი, გრ-ობით
-
-
-
1-4
4
4
5
6

ხელოვნური კვების შემთხვევაში:

4 თვემდე ეძლევა ადაპტირებული (ხელოვნური კვებისათვის რეკომენდირებული) ნარევები ან მაწონი;

3 კვირის ასაკიდან ვუმატებთ ალუბლის, ვაშლის, მოცხარის, ჟოლოს, ბროწეულის წვენს;

1,5 თვის ასაკიდან - გახეხილ ცოცხალ ხილს: ვაშლს, ატამს, გარგარს;

4 თვიდან ბოსტნეულის ფაფას (კარტოფილს, სტაფილოს, კომბოსტოს, ჭარხალს, ხახვს, მწვანილს ერთად);

4,5 თვიდან ბურღულეულის - წიწიბურას, ბრინჯის, სიმინდის, შვრიის ფაფებს, მონაცვლეობით (ფაფას შეიძლება დაემატოს 1 ჩაის კოვზი კარაქი); დღეგამოშვებით, ვაძლევთ მოხარშული კვერცხის გულის ნახევარს (ვიწყებთ კვერცხის გულის მერვედი ნაწილით და ვამატებთ თანდათანობით);

5 თვიდან ვაძლევთ ბოსტნეულის სუფ-ფაფას, ქათმის თეთრ ხორცს და ღვიძლს (კვირაში 1-ხელ), ხაჭოს (კვირაში 2-3-ჯერ);

7 თვიდან - ძვლის ნახარშზე დამზადებულ სუფს (კვირაში 1-2-ჯერ);

8 თვიდან - საქონლის მოხარშულ, გატარებულ ხორცს;

9 თვიდან – საქონლის ხორცისაგან მომზადებულ გუფთას, მოხარშულ თევზს კვირაში 1-2 - ჯერ, ნამცხვარს ("პეჩენიას");

დღენაკლ ბავშვებს, 3 თვის ასაკიდან, დღეგამოშვებით, უნდა მიეცეს მაგრად მოხარშული კვერცხის გული (ვიწყებთ კვერცხის გულის მერვედი ნაწილით).

ხელოვნურ კვებაზე მყოფი 1 წლამდე ასაკის ბავშვის კვების სქემა

პროდუქტების დასახელება და დღიური რაოდენობა
ასაკი თვეების მიხედვით
0 - 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10-12
ადაპტირებული ნარევი, მლ-ობით 700-800
800-900
800-900
800-900
700
400
300-400
350
200
200
ხილის წვენები, მლ-ობით
-
-
-
5-30
40-50
50-60
60
70
80
90-100
ხილის პიურე (გახეხილი ცოცხალი ხილი), გრ-ობით
-
-
-
5-30
40-50
50-60
60
70
80
90-100
ხაჭო, გრ-ობით
-
-
-
-
-
40
40
40
40
50
კვერცხის გული, ც-ობით
-
-
-
-
-
-
0,25
0,5
0,5
0,5
ფაფები, გრ-ობით
-
-
-
-
-
50-150
150
170
180
200
ხორცის ფარში, გრ-ობით
-
-
-
-
-
-
5-30
50
50
60-70
მაწონი და რძე, მლ-ობით
-
-
-
-
-
-
200
200
400
100
პური, გრ-ობით
-
-
-
-
-
-
-
5
5
10
ორცხობილა ან "პეჩენია", გრ-ობით
-
-
-
-
-
3-5
5
5
10
10-15
ზეთი, მლ-ობით
-
-
-
-
3
3
3
5
5
6
კარაქი, გრ-ობით
-
-
-
-
-
4
4
5
5
6

ზემოთ მოცემული კვების სქემები შემუშავებულია შესაბამის ქართულ და უცხოურ ლიტერატურაში არსებული მონაცემების მიხედვით.

რაქიტის პირველივე ნიშნების შემჩნევისთანავე დედამ უნდა მიმართოს ექიმ-პედიატრს, რათა ბავშვს თავიდან ააცილოს მოსალოდნელი გართულებები.

დაუშვებელია რაქიტის მკურნალობა ექიმის კონსულტაციის გარეშე. D ვიტამინის არასწორმა დოზირებამ შეიძლება გამოიწვიოს თირკმლის დაზიანება და სხვა საშიში გართულებები.

ბროშურა მომზადებულია «NOVIB»-ის - «ნიდერლანდების ორგანიზაცია საერთაშორისო განვითარების თანამშრომლობისათვის» დაფინანსებით.


Copyright © 2001-2003 The GENESIS Association